Arrels de Secà

Juncosa

Escut de Juncosa
Partit Judicial: Lleida
Comarca: Les Garrigues
Altitud: 575 metres.
Extensió en Km2 del terme municipal: 77,25
Nombre d'habitants any 2012: 458.
Longitud (º) 0,776611 Latitud (º) 41,371825

Té l'origen probablement en el lloc d'Hortó. El 1224, ja amb el nom de Juncosa, va ser adquirit pel monestir de Poblet, que al 1225 atorgà la carta de poblament.
Al 1197 és va repoblar un lloc anomenat la sisquella que es troba a 3 km de Juncosa. A mitjans del segle XIV tenia 10 focs i encara estava habitat al 1635. Encara es conserva el santuari de la Mare de Déu de la Sisquella i un arc apuntat del segle XII, que evoca el d'Adar, podria ser del primitiu temple.
També podem trobar al nord del poble restes de l'antic castell de Vall de Reig que va ser repoblat abans del 1226.
Juncosa és un municipi de la comarca de les Garrigues, on el principal mitjà econòmic és l'agricultura i la ramaderia. L'agricultura basada en el cultiu de l'atmetlla i l' oliva. La ramaderia, en bestiar boví d'engreix.

Porxo Senyal Mig Món
Juncosa conserva restes medievals i uns portals d'accés del segle XIV. En un dels porxos existents, a la part més antiga del poble, hi ha un senyal que marca on és el forat que, segons diu la tradició, Déu va clavar la punta del compàs per dibuixar el món.
Monument mig món Plaça dels Porxos
D'aquí que l'any 1997 es va construir un Monument de pedra que reflexa aquesta llegenda i que es pot visitar a la plaça anomenada Plaça Mig del Món. I l'any 2004 és va construir un altra plaça aprofitant l'espai i unes arcades que aparegueren sota la casa derruïda.
Ermita de Sant Joan 
Hi ha una llegenda que diu que l'aigua que surt pel costat de l'ermita de Sant Joan cura de qualsevol mal de la vista i seguera. La gent quan hi van es renten el ulls a la pica per evitar mals majors.
Església Retaule
A la part alta del poble trobem l'església de la Nativitat amb façana i torre d'estil neoclàssic i amb un interior barroc de tres naus. El retaule és una rèplica de l'original i les pintures dels evangelistes de la cúpula daten de la restauració de l'any 1992.
ACCESSOS I SITUACIÓ
 
Els accessos al municipi són per la A-2 i C-230 des de Lleida a Alcanó, per la L-700 d'Alcanó al Soleràs i per la L-701 de Soleràs a Juncosa. La L-7011 de l'Albagés a Juncosa i la C-242 des del límit de la província de Tarragona. El municipi de Juncosa està situat al sud de la comarca de les Garrigues
 
Limita amb els municipis de Pobla de Cèrvoles, Ulldemolins, Bellaguarda, Margalep, El soleràs, els Torms, l'Albagés i Cervià de les Garrigues.
www.000webhost.com